Wij de techniek, jij de vrijheid

Door Aljan Scholtens op 9 oktober 2024

GIS, layers, UX en data. Zomaar een greep uit het woordenboek van een ontwikkelaar. Technische woorden, voor tools zoals onze interactieve kaarten. Ook wij zien dat nog te vaak dat bij software-gerelateerde oplossingen de focus op de techniek ligt. Het huis, de muren en de architectuur.

Het vakjargon vliegt ons om de oren. En dat terwijl het daar niet eens om draait! Want laten we eerlijk zijn, het is veel boeiender om in te zoomen op de vele keuzes die wij als ontwikkelaar hebben gemaakt en wat de voordelen zijn, voor jou. Wij nemen je mee in de technische taal en toepassingen van Wolf Maps. Zodat jij precies weet wat je nu of in de toekomst nodig hebt en mag verwachten van jouw interactieve kaart.

GIS

Misschien heb je er wel eens van gehoord in je ontdekkingstocht naar interactieve kaarten, misschien ook helemaal niet. GIS is een Geografisch Informatiesysteem waarmee we data kunnen beheren, analyseren en delen met anderen. Die data gebruiken we wereldwijd om trends te ontdekken, samen te werken en actuele situaties in te schatten. In principe is GIS de basis. Zonder data, geen kaart.

Wij de techniek, jij de vrijheid. Want juist de mooie dingen hebben tijd nodig om te groeien. En tja, soms heb je daar complexe techniek voor nodig. Maar uiteindelijk zijn het ook juist deze mooie dingen die plezier en vrijheid creëren. Voor jou als aanbieder en voor jouw bezoekers.

Layers

In de wereld van interactieve kaarten hoor je vaak de term layers. Zelf ken ik deze term ook goed vanuit design tools zoals Photoshop en Figma, en ik gebruikte het zonder nadenken in kaarten. Totdat mijn compagnon Tim me vertelde dat hij, ondanks zijn technische achtergrond, niet wist wat layers waren. En dat zette me aan het denken: we gaan er vaak vanuit dat iedereen weet wat layers zijn, terwijl dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Daarom hebben we ervoor gekozen om de term layers nergens te gebruiken in onze kaarten. In de studio, de beheeromgeving, spreken we wel van categorieën, maar voor de bezoeker blijft het simpel. Zij zien gewoon handige manieren om de kaart te filteren, zonder dat vakjargon in de weg zit.

Het is een kleine aanpassing in taal, maar eentje die een groot verschil maakt in de gebruikservaring.

Oneindige mogelijkheden met data

Als het om techniek gaat, wordt het al snel vaag. De techneut snapt het wel, jij iets minder. Alles is technisch mogelijk, maar moet je dat wel willen? Ga je bouwen, dan heb je niet alleen mensen nodig die verstand hebben van de techniek, maar ook van de UX (user experiences). Je hebt mensen nodig met kennis van de doelgroep en het doel. Mensen die de klantreis zichtbaar kunnen maken. De ervaring leert namelijk dat als je onvoldoende weet wat je wil bereiken en voor wie, je té veel laat zien in één kaart. Laat dat maar lekker aan Google over, daar zie je de hele wereld en daarmee juist net niks. Kill your darlings en focus je op wat echt belangrijk is.

Mobile first

Techniek met kaarten die anno 2024 niet mobiel is, is in de meeste gevallen slechte techniek. Sommige interactieve kaarten zijn nog steeds niet mobiel, terwijl de meeste gebruikers een kaart met hun telefoon gebruiken. Wolf Maps focust zich juist op mobiele gebruikers én mobiel beheer. We gebruiken geen app, maar zorgen ervoor dat kaarten met de browser te gebruiken zijn. Maar vergeet niet; juist de combinatie van online en offline is waardevol. Plaats bijvoorbeeld een QR-code op informatiepanelen, programmaboekjes of borden. In deze blog delen we alle manieren om je kaart te delen met jouw bezoekers.

Onderhoud

Natuurlijk ontkom je niet aan technisch onderhoud van je interactieve kaart. Updates in de back-end (in de techniek) van Wolf Maps voeren wij uit. Denk aan het toevoegen of verbeteren van features. Maar al het zichtbare beheer (dat wat in de kaart zichtbaar is) kun je helemaal zelf doen. Zo houd je de volledige regie over jouw kaart. Wij zorgen ervoor dat de kaart technisch klopt, jij hoeft de kaart alleen nog maar te vullen en aan te passen.

En tegenwoordig is het nóg eenvoudiger om onderhoud te plegen, dankzij koppelingen zoals die met Plaece.

Traaa-ag

Kaarten die niet (volledig) laden, een crime. Denk maar eens aan hoe vervelend we het vinden om langer te moeten wachten tot een website geladen is. Het is dus belangrijk dat we als ontwikkelaar grip houden op de laadsnelheid. Dat doen we door onze techniek compact te bouwen, zonder onnodige toevoegingen, waardoor de fundering van ons huis (de software) sterk en steady blijft.

Techniek moet transparant zijn

Dus vakjargon of niet, wij maken onze techniek transparant. Ben jij technische taal of toepassingen tegengekomen waar je meer uitleg over wilt? Laat het ons weten. Dan voegen we dit toe aan deze blog.

Meer lezen?

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Wandel- en fietsknooppunten op de kaart

Lees artikel
Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Zo was ons allereerste Wolf Maps-event

Lees artikel

Backstage nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.